des d'una perspectiva històrica i transversal estudiem, analitzem i relacionem els fenòmens de l’ art, el disseny,
l'arquitectura, l’artesania i la imatge amb els esdeveniments contemporanis de la cultura,
el context econòmic, social i polític dels últims 40 anys; això vol dir que "cavalquem sobre lo tigre..."

dimecres, 9 de novembre del 2011

Joaquim Anson, o el disseny involuntari (Marc Ligos)



Aprofitant que demà no tenim classe de l'Ontañón, per tots aquells que us interessi i aprofitant que Mataró està de moda a les nostres classes, demà a les 19.30 es presenta al FAD el llibre "Mobles de Joaquim Anson. 1960- 1973".

Martí Anson, el fill de Joaquim Anson, ha escrit un llibre de recerca del "moviment" que sense saber-ho va dur a terme sun pare als durant els 60 i 70 a Mataró. Pel que en sé, Joquim Anson, un senyor que no era dissenyador ni arquitecte, es va fer famós en la incipient classe mitjana de la ciutat (els progres) pel disseny d'una línia de mobles barats que mica en mica van anar inundant les cases d'aquetes noves classes filles de la societat del benestar. Però la gràcia no només és aquesta, doncs va ser a partir del disseny d'una petita col·lecció sense ànim de ser-ho, que alguns fusters de la ciutat (la figura del dissenyador encara no existia com a tal) van adoptar-ne l'estil i es van començar a posar les piles en oferir als seus clients aquesta nova tipologia de mobles.

A més a més, Joaquim Anson aconsellava als seus "clients" algunes botigues molonas de Barcelona on anar a comprar les làmpades, penjadors, o objectes de la llar ideals per completar els seus mobles. És per això que a la xerrada de presentació del llibre, a part de l'autor de la investigació, també hi haurà el mític Miguel Milà, doncs les seves lámpares Cesta i la TMC van ser sempre les grans recomenades.

Crec que és un bon exemple de la relació entre artesania, disseny, comunitat i ciutat, i potser també una bona manera de restar-nos importància uns i altres. Les coses, poden ser molt més senzilles.

Jo hi aniré amb la me mare, doncs com a bon mataroní que sóc, vaig néixer i créixer en una casa gairabé Made in Anson tot i que jo mai ho he sabut i segurament ell tampoc mai ho va arribar a saber.





Us deixo el text de la introducció de la xerrada:

"Fa cinquanta anys, quan l'ADI-FAD tot just es fundava i tenien lloc les primeres edicions dels Premis Delta, a la ciutat de Mataró, Joaquim Anson desenvolupava una sèrie de mobles amb l'objectiu d'oferir-los de forma assequible a la llavors creixent classe mitjana del país. Anson però, no es considerava un dissenyador i va treballar de forma discreta aportant solucions funcionals i versàtils a amics, familiars i clients. Cadires, taules, prestatgeries o joguines, sempre produïdes en pi de flandes.

Avui, el seu fill Martí Anson, després d'una extensa investigació per recuperar aquell projecte social que va significar el llegat del seu pare, ha decidit recuperar-los i produïr-los de nou.

Des de l'ADI-FAD, l'hem considerat un testimoni excepcional per entendre bé aquells anys, que van ser els de la fundació de l'ADI-FAD, però en els que també passaven coses més enllà."

1 comentari: