des d'una perspectiva històrica i transversal estudiem, analitzem i relacionem els fenòmens de l’ art, el disseny,
l'arquitectura, l’artesania i la imatge amb els esdeveniments contemporanis de la cultura,
el context econòmic, social i polític dels últims 40 anys; això vol dir que "cavalquem sobre lo tigre..."

dimarts, 5 de febrer del 2013

Apparatu & Trochut (LFS)


APPARATU










Apparatu està format per Xavier Mañosa, artesà, dissenyador i artista promotor dels nous conceptes innovadors que aporta Apparatu en el món de l’artesania i Joan Mañosa, el pare d’en Xavier, figura que representa la tècnica i l'experiència en el procés artesà d’elaboració de la ceràmica.
La història d’en Xavier és curiosa i molt significativa. Va estudiar disseny industrial a l’escola Llotja i disseny gràfic a la Bau. Després d’acabar els seus estudis de disseny va anar a viure a Berlín, allà va estar-hi treballant durant una temporada, fins que es va plantejar realment què volia fer a la seva vida. Allà va decidir aprendre a fer el que havia vist fer tota la vida fer, treballar amb la ceràmica
La seva família és de tradició ceramista, ell des de petit explicar que sempre havia d’estar-se al taller de ceràmica del seu pare. Com els hi passa a molts joves, ell des d’un inici sempre va rebutjar aquesta herència i tradició familiar, tot aquest coneixement experimentat que li podia transmetre el seu pare. Normalment. I sobretot quan som joves, rebutgem les coses fàcils i pròximes, les nostres pròpies decisions són més importants que els camins fàcils. No en va voler saber res fins ja ben entrada la seva joventut, quan va tornar de Berlín amb intenció d’aprendre de veritat l’ofici de ceramista. Segurament la distància el va ajudar a valorar l’ofici familiar, valorant l’artesania i la creació.
A la seva tornada a Barcelona, Xavier Mañosa va demanar al seu pare que l’ensenyés a treballar amb la ceràmica, material que a partir d’aquell moment passaria a formar part de la seva vida. Així que Xavier Mañosa va començar a treballar i produïr en el seu taller familiar, a Sant Cugat, així va néixer Apparatu, al començament amb base creativa a Alemanya però amb un espai de producció al cor de Catalunya i finalment situat permanentment a Barcelona.
Xavier Mañosa ha aconseguit capgirar completament el que entenem com a ceràmica artesanal, sempre entesa amb un sentit tradicional i antiquat. Ha sabut crear peces molt actuals i innovadores, donant nous valors a l’artesania, adaptant la ceràmica a les tendències i gustos més actuals.
Ha participat en diversos esdeveniments dirigits a dissenyadors emergents com la Fira del Moble d’Estocolm, 100% Design Tokio, ICFF Nova York,  en l’apartat de Talents and Tendece de Frankfurt i al London Design Festival.

Una de les característiques importants de la seva obra és que compte amb moltes col·laboracions d’altres dissenyadors o artistes, amb un caràctes espontani, manifestant així un alt grau de creativitat  i creant peces molt més interessants degut a la barreja de característiques tècniques amb el diversos col·laborador.
El que hem va cridar més l’atenció d’Apparatu són les seves col·laboracions amb diversos dissenyadors gràfics. Aparentment podríem pensar que són dos sectors que tenen molt poc a veure però veien el resultat de les obres que han produït Apparatu i per exemple, el dissenyador gràfic Alex Truchut ens n’adonem que sorgeixen nous objectes realment fascinants.

En les següent imatges es fa un repàs a diverses col·laboracions que ha fet Appartau amb diversos dissenyadors, aconseguint resultats molt variats i tots ells molt interessants, donant una nova mirada a l'artesania i transportant-la directament al món del disseny.
El primer i potser el més destacat, diverses col·laboracions amb Alex Trochut, primer espontànies i després a través d'encàrrecs, com és la peça Ole, feta per a mostrar-la com a representació del disseny Espanyol en una fira de disseny a Mèxic.
També a col·laborat amb Brosmind, Lo siento entre d'altres. Va fer una col·lecció de Totems, cada un d'ells amb la col·laboració d'un il·lustrador diferent.
També podem comprovar que Apparatu ha innovat redissenyat una gran quantitat de gerros, molts d'ells molt originals i innovadors.
També ha traslladat la ceràmica a objectes quotidians, treballant les possibilitats de la ceràmica per a representar diverses textures imitant al màxim la realitat, com el menjar, unes dessuadores apilades (peça fet per la marca Nike) o la peça de l'extintor.
Apparatu està demostrant que en el camp de l'artesania queda molt per fer, tots els valors d'experiència i contacte amb el material s'han d'obrir a les noves necessitat del disseny creant objecte únic i de qualitat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada