des d'una perspectiva històrica i transversal estudiem, analitzem i relacionem els fenòmens de l’ art, el disseny,
l'arquitectura, l’artesania i la imatge amb els esdeveniments contemporanis de la cultura,
el context econòmic, social i polític dels últims 40 anys; això vol dir que "cavalquem sobre lo tigre..."

diumenge, 7 de juny del 2015

Bill Viola

Guillem Roig - Grup 2.1

Bill Viola va nèixer l'any 1951 a Nova York, USA. Està considerat com un dels video-artistes més importants de l'actualitat. Les seves obres són videoinstal·lacions o performances, sempre però la part important és aquella que ocupa la imatge.

La temàtica de l'obra de Viola, gira entorn de les experiències i preocupacions de la condició humana, el naixement, la mort, la moral, la consciència, etc...


The Raft, 2004

Viola parla que la seva vocació per convertir-se en artista apareix ja en la infància, Viola relata una experiència que va patir de petit on quasi perd la vida i com aquest fet l'afectarà des d'aleshores i marcarà el seu recorregut com a artista.

Viola va estudiar Belles Arts, especialitat en noves tecnologies, a la Universitat de Siracusa (Nova York). A partir dels anys 80 farà un gir personal cap a l'espiritualitat, l'influenciaran molt la filosofia oriental fins al punt que esdevindrà budista practicant, i estudiarà corrents com el misticisme cristià (Sant Joan de la Creu o Santa Teresa de Jesus) o la filosofia Zen.

Artistes referents per a Viola:
Bruce Nauman
Vito Acconci
Joseph Beuys

Una de les seves primeres obres serà "Buried Secrets" l'any 1983 dintre del projecte The Greeting.

El 2003 farà un dels seus projectes més importants, La Passió, obra inspirada en la iconografia dels quadres i pintures renaixentistes.


Tristan’s Ascension, 2005

Viola es veurà influenciat per les pintures tant renaixentistes, com ja he comentat abans, com per la pintura barroca. En aquest tipus de pintura, l'artista troba expressats a la perfecció els sentiments més purs dels humans, l'amor, la passió, el sofriment, etc...Una de les seves obsessions ha sigut poder captar aquestes emocions en imatges

L'any 2004 treballarà juntament amb el director d'òpera Peter Sellars per crear l'obra Tristan & Isola, una òpera de Richard Wagner on Viola participarà creant imatges que es projectaran durant la representació teatral.

L'any 2009 Viola rep el Premi Internacional de Catalunya.

Actualment Viola és una peça fundamental dintre del món de l'art contenporani. Ha exposat en els principals museus d'art del món, National Gallery (Londres), Whitney Museum (USA), Metropolitan (Nova York), Grand Palais (París),etc...


The Crossing (Fire & Water), 1996

Un recurs que utilitza sovint en les seves obres, és treballar amb la dualitat, amb lo oposat.
Vida - Mort
Llum - Obscuritat
Acció - Calma

Els crítics divideixen la seva obra segons tres tipologies:
Obra Conceptual
Obra Visual
Combinació de les dues anteriors

The Quintet Series (Passions), 2000


Viola treballa amb vídeo i sempre utilitza la tècnica de l'SlowMotion, imatges de gran qualitat estètica. La obra de Viola ha tingut des de sempre divisió d'opinions a la crítica, mentre que el públic la venera, el món de l'art contemporani més elitista, la titlla molt cops de fàcil i banal.

Enllaços a fragment d'obres de Bill Viola:

https://www.youtube.com/watch?v=ELa76D0hTnE
https://www.youtube.com/watch?v=As7OtWMYPRc
https://www.youtube.com/watch?v=ypdZ_7xw79Y

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada